сряда, май 17, 2006

Блогът се премести! Пренасочвам...

Би трябвало да бъдете пренасочени автоматично. Ако не се получи, посетете silvina-bg.com/.

Книги за незрящите или за алчността

Не мина много време от показната акция на НСБОП срещу филмовите пирати и други хора решиха да последват примера им. Този път, обаче, въпросът опира доста повече до морала.

Виктор Любенов, незрящ от дете, но човек, който въпреки това се занимава с компютри и дори поддръжа уеб сайтове, е създател на bezmonitor.com. На този сайт се предлагат полезни програмки, статии и текстове, приспособени за възможно най-лесно четене от слепи потребители чрез програми за изчитане на текста от екрана. Именно за текстовете иде реч. На 9 май Виктор е получил "любезно" писмо по e-mail от представителка на издателска къща "Труд", според която публикуването на текстовете на книги, издавани у нас от въпросната къща, е пиратство и ако Виктор не ги свали незабавно от сайта си, го очаква съдебно дело. Подробностите можете да видите в блога на Григор. В коментарите се е получила добра дискусия с интересни идеи, особено много ми допада тази и се надявам да мога да помогна с нещо за осъществяването й.

А издателска къща "Труд" бих искала да попитам: не ви ли е срам от "акцията", която водите? Чак толкова ли ще намалеят приходите и заплатите ви от това, че покрай незрящите може и някой зрящ да прочете издавани от вас книги? Май че по-скоро си осигурихте гореспоменатото с нападението си над сайта на Виктор. Аз, като любител на книгите, бих могла да споделя с вас, че имайки късмета да нямам сериозни проблеми със зрението, предпочитам да чета книги на хартия, лежейки си на дивана или в леглото. Обичам често да разглеждам книжарниците за нещо ново и ако някоя книга ми допадне, купувам си я. Не и от ваша книжарница, обаче. Нито пък ваше издание. Заслужихте си бойкота и в мое лице.

1 коментар(а):

на 22 май, 2006 16:26, Anonymous Cliff_Burton каза...

А междувременно е пуснат един блог, който се занимава изключително с този случай:
http://protest.bloghub.org/

 

Публикуване на коментар

<< блог