вторник, май 09, 2006

Блогът се премести! Пренасочвам...

Би трябвало да бъдете пренасочени автоматично. Ако не се получи, посетете silvina-bg.com/.

Пиратството - за или против?

Бойко Борисов: Искам ТИ да си изтриеш филмите!

Едва ли е останал потребител на Интернет у нас, който да не е разбрал за скорошните арести на трима души, споделяли "пиратско съдържание" онлайн. От псувните на хората, които са по-наясно с материята, ушите на работещите в НСБОП вероятно вече имат цвета на сочни домати, а познатите, които не са съвсем на "ти" с компютъра си, ме заливат с въпроси от рода на: "Като слушам музика на компютъра, могат ли да ме хванат?" Най-разбиващата за мен реплика беше на познат, който обяви, че след случката носи харддисковете си постоянно у себе си от страх, че той ще бъде следващият арестуван.

Това са и единствените последици, които поредната показна акция ще има върху "пиратите". Вече отдавна е ясно, че хората няма да спрат да споделят софтуера, който им е полезен, музиката и филмите, които им харесват - колко предишни акции имаха ефект? Ясно е, че пиратството не е и български феномен, макар да е особено засилен у нас. Ясно е и че у нас хората, които ползват компютрите си вкъщи, учениците, студентите, нямат и няма откъде да имат нужните средства, за да си купят лицензирани копия на софтуера, който ползват. А какво да кажем за случаите, в които дори да искат и да могат да си купят предпочитаната музика на оригинален носител, няма начин да я намерят, защото никой не я внася - нали у нас се продава предимно чалгата? След като това е така, защо държавата отново се захваща да плаши и стресира гражданите си? А защо ли и изобщо питам...?

Не съм "за" кражбите и неспазването на законите. Старая се да използвам свободен софтуер (не само защото така мога да си позволя да съм спокойна за лиценза, а и защото работи по-добре от собственическите си алтернативи), слушам или радио онлайн, или музика под лиценз Creative Commons, но не приемам някой, който е избрал да ползва определен софтуер или да слуша точно определена музика (или пък да гледа даден филм онлайн), да бъде третиран като престъпник. Любопитството, желанието за забавление и най-вече - за учене - не са престъпления. Не в потребителите е вината и за това, че звукозаписните фирми и филмовите студиа не виждат по-далеч от носа си и не проумяват, че не могат да ограничат разпространението на произведенията си. Хората винаги ще споделят онова, което им е харесало. Ако нямат друга възможност, ще изпеят хубава песен на приятел или ще му преразкажат филма, който са гледали. Дано не доживеем до времето, когато НСБОП ще арестува и заради това (публично изпълнение без изричното разрешение на автора на произведението).

3 коментар(а):

на 09 май, 2006 16:22, Blogger Silvina каза...

Доста има за четене по темата и в други български блогове. Алекс е коментирала и писаното в медиите, което ме подсеща, че според тази статия на НСБОП им липсват елементарни познания за разликата между възраст и пол, а са тръгнали да ловят престъпници. Я да вземе някой да им обясни каква е? Освен ако не я игнорират целенасочено?

 
на 09 май, 2006 21:01, Blogger Вени Г. каза...

Разбирам, че като интелитентен човек подкреепяш закона (в случая авторсокото право), но какво става ако законът е идиотски?

За да покажа вродената в закона идиотия - опитай да си представиш, че по времето на Платон и Аристотел би имало собствнемчиски софтуер. Тъпо, нали?

 
на 10 май, 2006 09:38, Blogger Silvina каза...

Подкрепям закона и авторското право само докато не станат идиотски. :) Щом се намирам в тази държава, се стремя да спазвам законите й в някакви граници, което не означава, че ги одобрявам, дори напротив. А примерът, който даваш, ми харесва.

 

Публикуване на коментар

<< блог