вторник, август 26, 2008

Блогът се премести! Пренасочвам...

Би трябвало да бъдете пренасочени автоматично. Ако не се получи, посетете silvina-bg.com/.

Зов за помощ (техничарски)

Търся система, която да инсталирам на собствен уеб хост и която да позволява на мен и на още няколко души да работим съвместно върху текстови файлове, електронни таблици и други офис документи. Системата трябва да отговаря на следните условия:


  • Да е изцяло уеб базирана и да не изисква инсталиране на клиентски софтуер.

  • Да позволява да създам няколко групи от потребители, като с всяка група да споделям отделна папка с файлове.

  • Да може да се работи онлайн от сървъра или да се "заемат" файлове, т.е. докато един потребител работи с даден файл, файлът да е "заключен" и да не може да се редактира от никой друг, докато не бъде "освободен".

  • Файловете да бъдат криптирани и да бъдат защитени от неоторизиран достъп.

  • Да бъде безплатна, тъй като е за лична употреба.Ще бъда благодарна за всякакви идеи и препоръки.

Етикети: , ,

4 коментар(а):

на 26 август, 2008 16:50, Anonymous Ljube каза...

има измислена от няколко години, която удовлетворява всички твои изисквания, че и около 1000% отгоре :)
ей това е: http://docs.google.com/
по отношение на заключването няма нужда да се заключват, защото се пази всеки какво е правил. По отношение на криптирането ако си на криптирана https връзка си решаваш около 90% от притесненията. Другото е човешки фактор.
Трябва да преглътнеш идеята, че е на google, но е невероятно удобно. Ползвам го от поне 2 години и съм много доволен.
Ако се притесняваш за това, че документите ще ти се намират някъде, където хостинга не е твой, то ще е така и ако си купиш хостинг и си инсталираш open source soft. Само ако ти си го хостваш ще си спокойна :) Но ти едва ли работиш за националната сигурност или НАСА, че да имаш толкова секретни от света документи :)
Системата е достатъчно сигурна. Чети преди това условията и това което се казва в нея и ако си съгласна с тях я използвай. Ако имаш въпроси на сайта ми имаш връзка с мен питай каквото пожелаеш във връзка с нея мога да ти отговоря на почти всеки въпрос.
Късмет и приятна работа :)

 
на 26 август, 2008 22:45, Blogger Silvina каза...

Благодаря за предложението!
Това беше едно от нещата, за които се сетих и аз, но основното ми притеснение е да не се окаже, че двама души сме работили по един и същи файл едновременно и след това да се окажем с 2-3 различни версии на един и същи файл. Този проблем избегнат ли е в Google Docs?

 
на 28 август, 2008 02:37, Anonymous Ljube каза...

2,3 версии няма как да се получат, защото документа е винаги един. Пазят се промени и кога и от кой са направени, но те не са като отделни файлове а имаш "хронологии на корекциите", като дори можеш да сравняваш две корекции! Ако работите буквално едновременно върху него, т.е. в една и съща минута и да кажем един и същи ред (което според е твърде малко възможно) промените се визуализират веднага. Например другия ако изтрие дума ти го виждаш. Но най-добре е да пробваш, за да прецениш дали ти върши работа. Съмнявам се обаче да намериш по-добро решение.

Поздрави
Любе :)

 
на 28 август, 2008 14:49, Blogger Silvina каза...

Благодаря за уточнението, ще ги включва в тестването и накрая ще пиша коя система от вече препоръчаните печели. :)

 

Публикуване на коментар

<< блог