неделя, март 12, 2006

Блогът се премести! Пренасочвам...

Би трябвало да бъдете пренасочени автоматично. Ако не се получи, посетете silvina-bg.com/.

Правила на правописа

В блога на Еленко намерих линка към този сайт, събрал важни правила на българския правопис. Категорията, в която са поставени правилата, ми е малко странна, но самите те са полезни.

2 коментар(а):

на 21 март, 2006 14:22, Anonymous Eneya каза...

Да, обаче има такива нелепици, които са ни налагани отвън и са станали неделима част от нашият език. Особено хахв е факта, че са залепнали така, че нашите истински и основни правила звучат нелепо в ушите ни.
Странно, нали?

 
на 21 март, 2006 22:13, Blogger Silvina каза...

Вярно е. Езикът се променя с времето, но има неща, които ненужно заместват термини и граматични конструкции, каквито имаме в българския език (първото, за което се сещам, е "донат" вместо "поничка").

Има и грешки, които не са повлияни от чужди езици, но упорито и масово се правят. Отново пример: когато ми се наложи да затворя телецентъра извън стандартното работно време, ако закача табела "Телецентърът ще работи след 30 минути", тя изглежда странно на фона на всичките "Магазина ще работи еди-кога си", накачени по околните входове. Няма да се изненадам, ако след някоя и друга година пълният член изобщо отпадне от българската граматика, както може би ще стане и с разликата между "който" и "когото".

 

Публикуване на коментар

<< блог