неделя, юни 19, 2005

Блогът се премести! Пренасочвам...

Би трябвало да бъдете пренасочени автоматично. Ако не се получи, посетете silvina-bg.com/.

Главоболието и как да се отървем от него

Хората, които ме познават отблизо, знаят, че слабото ми място е главата. Нямам предвид нещо в смисъл "потенциална притежателка на жълта книжка", а това, че реагирам с главоболие на разнообразни дразнители. Днес, вдъхновена от пристъп на главоцеп, реших да споделя методите, с които успешно преборвам това състояние, с пожелание да не ви се налага да прибягвате до тях. Освен очевидните - беналгин, аналгин и аспирин, в този ред - има и други методи, които можете да приложите към болящата глава. Четейки ги, имайте предвид, че те не могат да заменят лечението и компетентното мнение на лекар, както и че аз не съм лекарка и не претендирам за изчерпателност или абсолютна точност. Методите, които съм описала по-долу, действат добре на моя организъм и доколкото съм запозната, и на повечето хора, за което обаче би могъл да гарантира единствено лекар. Ако главата ви боли редовно, минете лекарски преглед, за да се изключи някакво сериозно заболяване.

И така, боли ви глава. На първо място, е добре очите ви да си вземат почивка, тъй като много често главоболието идва от тях. Освен очевидното спиране на компютъра или на четенето, докато главата ви се отпусне, има и един прост и ефикасен трик, с който можете да ускорите отпочиването: гледайте около 5 минути в далечна точка, например нещо, което виждате през прозореца. След това фокусирайте около 5 минути върху близко разположен обект, като химикалката на бюрото ви. Сменяйте гледането на обектите няколко пъти един след друг, докато усетите подобрение. Друга вариация на този метод е да гледате в сравнително отдалечен и голям като площ зелен обект (не крещящо зелен, разбира се, а някакъв мек нюанс на този цвят). Можете и да опитате да полежите със зтаворени очи известно време, макар че в някои редки случай на особено брутално главоболие това не действа.

Ако тази стъпка не даде желания резултат, следващата е масаж на слепоочието. Масажирането на това място с бавни кръгови движения, без силен натиск, помага на повечето хора, но все пак имайте едно наум. При мен, например, при този масаж болката се усилва.

И това не помага? Време е за "тежката артилерия" - студено-топъл компрес. За него ви трябват две големи памучни кърпи и място, където да можете да легнете и да се отпуснете. Навлажнете едната кърпа със студена вода, а другата - с гореща (но не чак толкова, че да се опарите). Легнете, като подложите под главата си мека възглавница с максимално комфортна за вас височина. Важно е вратът ви да не се напряга. Поставете студената кърпа като компрес на челото си, като я разстелете върху максимално голяма площ, а топлата - по същия начин на врата си. Останете така, докато спрете да усещате разликата в топлината на кърпите. Тогава повторете компреса още веднъж и след премахването на кърпите, полежете отпуснати още известно време. При мен това действа почти винаги в рамките на максимум 30 минути.

Ако болката е толкова силна, че ви се гади, един метод за преодоляване на това усещане е пиенето на вода на малки глътки, съчетано с дълбоко дишане.

Нещо, което не бива да правите, когато ви боли глава, е да пиете кафе. Макар че кофеинът помага на някои хора, в повечето случаи е по-вероятно да ви докара състояние, близко до махмурлука. Подобен ефект имат и горещите душ и вана - топлината разширява кръвоносните съдове в главата и я кара да настоява, че всеки момент ще се пръсне.

Една важна забележка при борбата с главоболието: преди да се заемете с нея, отстранете всякакви дразнители на зрението, слуха и най-вече психиката. Успокойте се, отпуснете се и едва тогава пристъпете към борбата. Нищо чудно тогава да се окаже, че болката вече е минала от само себе си. :)

7 коментар(а):

на 22 юни, 2005 13:00, Blogger RaynerApe каза...

Добър материал с полезна информация, който дублирах на сайта си. Отскоро отново започвам да посещавам блога ти и го намирам все тъй интересен както преди. Прекрасна работа вършиш.

 
на 22 юни, 2005 20:52, Blogger Silvina каза...

Благодаря. :) Радвам се, че ти харесва.

 
на 03 август, 2007 10:14, Anonymous Анонимен каза...

"Поставете студената кърпа като компрес на челото си, като я разстелете върху максимално голяма площ, а студената - по същия начин на врата си." МОЖЕ ЛИ ОТНОВО-ВСЕ ПАК КОЯ КЪРПА КЪДЕ????

 
на 04 август, 2007 01:05, Blogger Silvina каза...

Студената - на челото, но ако е по-голяма и покрива и слепоочията или очите, няма проблем, даже може да се отрази добре на главоболящия. Топлата се поставя на врата. Извинявам се за грешката, ще я коригирам и в основния текст.

 
на 22 април, 2009 14:15, Anonymous Анонимен каза...

благодармости.СИЛВИНА.

 
на 16 май, 2009 15:40, Anonymous Анонимен каза...

Мисля че всичко което е пробвано трябва да се опита, защото и за често страдам от главоболие поради преумора на зрението обаче, защото по цял ден съм пред компютър и съм с умствено натоварена работа и в повечето случай ми предлагат нервноуспокояващи ,което ме стресира и кара да мисли че нещо превъртам

 
на 16 май, 2009 16:12, Anonymous Силвина каза...

Много често е заради преумора на зрението - наскоро пак ми се случи да ме боли глава ежедневно и нищо да не ми помага. Прегледах си очите и се оказа, че е от тях - бях развила лек астигматизъм на едното око. Откакто си смених очилата, всичко е наред.
Успокоителните не се предписват на превъртели, така че спокойно. ;)Може и те да помогнат, ако преживяваш голям стрес, но преди да ги пиеш, задължително прегледай първо очите.

 

Публикуване на коментар

<< блог