неделя, април 17, 2005

Блогът се премести! Пренасочвам...

Би трябвало да бъдете пренасочени автоматично. Ако не се получи, посетете silvina-bg.com/.

Моят личен черен списък

От доста време мисля да въведа една традиция в блогването си и да проверя дали ще мога да я спазвам: неделния пост. Не става дума за гладуване в неделя, а за нещо, което ще се постарая да бъде полезно за читателите. Всяка неделя ще споделям по нещо, което би могло да бъде полезно на някого по някакъв начин.

Започвам с личния си черен списък на некоректни работодатели и клиенти (за уеб дизайн и реклама), подредени в хронологичен ред според времето, през което съм имала някакви взаимоотношения с тях (или някой мой близък е имал такива). В списъка ще фигурират и случаи, станали доста отдавна, като се надявам до този момент въпросните лица да са се поправили. Все пак, имайте едно наум, ако имате вземане-даване с хората и фирмите, споменати по-долу.


  • Кирил Търпов. Случайно се запознах с неговия познат Йордан Детев в края на юли 2002 г. в пловдивския офис на Детев, който се намираше в центъра на града, в компютърен клуб "Fantasy". След като разбра, че се занимавам с изработка на уеб сайтове, Кирил Търпов с посредничеството на г-н Детев ми поръча изработката на сайт за музикалния Фестивал на светлината. Работих заедно с дизайнер, като аз щях да пиша HTML. Когато работата беше почти приключена, г-н Търпов заяви, че не е доволен от сайта и от бързината ни на работа. Точните подробности няма да давам (освен ако няма специално заинтересовани от случая), но крайният резултат беше неплащане за извършения труд. След това е бил изработен нов сайт от друго лице, който в момента работи. Допълнение: Тази точка от списъка беше променена, за да уточни взаимоотношенията ни с г-н Детев: той беше само посредник между мен и Кирил Търпов. Недоволството и неизплащането на сумата е било по вина на г-н Търпов, а не на Детев. Доколкото разбирам от коментарите на г-н Детев, той също е бил засегнат от ситуацията. В такъв случай се извинявам, ако постът ми е причинил неудобство на г-н Детев.
    Допълнение от 20.05.2006 г.: Изглежда, г-н Търпов е постъпил по същия некоректен начин и с г-н Детев, като подробностите можете да видите тук.

  • Вестник "Виделина", Пазарджик. Собствениците на вестника изискват от служителите си извънредна работа всеки ден, нерядко ги оставят и без почивен такъв, в напрегната атмосфера и при мизерно заплащане, което при това не се получава редовно.

  • Интернет клуб "Елит", София. Собственост на фирма "Алгемар" с управител Александър Соколов, който, между другото, притежава и фитнес салон. Отново ситуация, подобна на горната. Редуване на дневни и нощни смени, понякога непосредствено една след друга, унижения и неизплащане на цели месечни заплати.

  • Национална камара за мода - България. Седалището й е в Пловдив, а управител е Надя Вълева Вълева, която освен председател на Камарата е и издател на модните списания "BG BOOK" и "Studio Nadin Style". Много напрегната и унизителна за служителите работна атмосфера, а заплащането както на наетите в Камарата, така и на външните подизпълнители на различни задачи, не е гарантирано, въпреки че за целта се сключват съответните договори според българското законодателство.

  • HomeLAN София, офис "Красна поляна". Управителят наема персонал на изпитателен срок, след края на срока обявява, че нищо не е свършено (при очевидни доказателства за обратното) и човек излита, без трудът му да е бил заплатен.Коментарите са отворени за всеки, включително и за споменатите по-горе, ако прочетат този пост и желаят да представят своята гледна точка. Ако и вие желаете да споделите впечатленията си от некоректен работодател или клиент, заповядайте.

21 коментар(а):

на 17 април, 2005 17:29, Anonymous Анонимен каза...

Магазини Denyl - лошо отношение на шефовете към персонала и глоби за обсолютни глупости.

Не е от мой опит, но имате в предвид.

Ицо
http://iko.drundrun.org/blog/

 
на 17 април, 2005 21:25, Blogger Silvina каза...

За Пловдив или за София става дума? Или и за двата града?

 
на 18 април, 2005 09:12, Anonymous Анонимен каза...

Принципно за София, но сигурно е същото положението и в другите градове.

Ицо

 
на 20 април, 2005 01:41, Blogger Silvina каза...

Хмм, който не потърси в Интернет нещо за фирмата, където кандидатства на работа, рискува да си пати като мен. Ето на каква статия от вестник "Марица" попаднах: бившата ми шефка Надя Вълева още през 2002 година е завлякла Пловдивския панаир с немалка сума.

 
на 16 март, 2006 00:04, Anonymous Анонимен каза...

Не лъжете! Щом сте "потърпевша" трябва да знаете това. Въпросният сайт не бе моя поръчка, а на мой познат. Договорихте всякакви гаранции, но НЕ ИЗВЪРШИХТЕ РАБОТАТА. Бяхте АБСОЛЮТНО НЕКОМПЕТЕНТНА. Не успяхте дори с кирилицата в сайта. Поръчителят С ПРАВО се отказа. Носите отговорност за неверни данни и оклеветяване. Йордан Детев

 
на 18 март, 2006 15:03, Blogger Silvina каза...

Г-н Детев, прав сте, че поръчката беше чрез Вас от името на Ваш познат, с когото не съм контактувала лично, затова и не е споменат поименно. Макар и рядко, се случва поръчителят да не хареса работата, но дори и в такива случаи той заплаща минимална такса за извършената работа. В нашия вече не държа на заплащане, просто съм публикувала фактите за работата ни заедно. Ще запазя и Вашия коментар, за да могат читателите на блога да се запознаят и с Вашата гледна точка и сами да направят преценката си.

 
на 22 март, 2006 19:41, Anonymous Анонимен каза...

Това нова порция некомпетентност ли е, фалшива наивност или открита злонамереност към мен. В ерата на интернет Кирил Търпов не може да е анонимен. Ще актуализирам неговите координати: e.mail - kiriltarpov@gmail.com. ICQ № е
139-788-003. Препоръчвам ви да отправите обвиненията си към него, защото и аз, също като вас, не съм се облагодетелствал финансово. Ако трябва да бъдем точни - не е ясно моето загубено време и от негова, и от ваша страна кой ще плати? Тъй че категорично възразявам името ми да се развява като парцал, заради това че двама души не са могли да свършат някаква работа. Колкото до таксите за несвършена работа аз не съм компетентен и съм ви посочил точния адрес. Нека бъде последно: Не желая името ми да фигурира във вашия блог.

 
на 22 март, 2006 21:50, Blogger Silvina каза...

Благодаря за уточнението. Промених поста, така че да отразява Вашия коментар. Оставям името Ви единствено като това на посредник (в случай, че някой е прочел предишния вариант на поста и има нужда от уточнение) и се надявам да съм изяснила достатъчно добре ситуацията. Пожелавам Ви успехи в работата занапред и Ви уверявам, че нямам нищо лично против Вас - единствено описвам случилото се и колкото по-точно е това, толкова по-добре за всички участници в историята.

 
на 24 март, 2006 19:14, Anonymous Анонимен каза...

Бих ви благодарил дори, ако името ми отпадне от този разказ. Още повече, че когато попаднах на него случайно, тогава се мъдреше нечий коментар в смисъл, че "щом новия сайт е толкова дървен, представям си какъв е бил вашият... ", което сте премахнали. Може да се досетим защо. Колкото до моята работа и тази на фирмата ми мога да поканя всички в http://detev.com или примерно в http://milko-dobrev.com, за да си съставят лично мнение. Друг лесен начин е да посетят кой да е търсачка, защото фамилията ми е уникална - детев - и на кирилица и на латиница....
Апропо, за да избегна подобни недоразумения аз пак помагам на Търпов, защото ми се струва, че каузата му е благородна - http://bulgarianseasons.org... е сайтът е едва в началото...

 
на 25 март, 2006 15:36, Blogger Silvina каза...

Смятам, че ако премахна и тези факти, постът вече не би отговарял точно на истината. Бих предпочела да оставя и дискусията ни - по този начин читателите ще си съставят адекватна преценка на ситуацията и ще могат да разграничат ролята на Вас и на г-н Търпов в историята. Колкото до коментара за дървения сайт, изтрих го, тъй като не казваше нищо конструктивно по темата, а единствено обиждаше неоснователно работата на колегата, който е правил новия сайт.

 
на 27 март, 2006 11:42, Anonymous dido каза...

zdraveyte,
prochetoh neznayno zashto vashiqt dialog i sym super liubopiten da vidq vaprosniqt variant na site-a na Silvina

 
на 27 март, 2006 20:11, Anonymous Анонимен каза...

A sega de? Ima li sait Silvina ili niama? I na kogo shte zapishem "uchenicheskata tetradka", koiato tia naricha sait sled kato dizaina e na moia student Nikolay Kolev?
Detev

 
на 27 март, 2006 21:22, Blogger Silvina каза...

Сайтът е вписан в портфолиото на стария ми личен сайт, което все още държа онлайн. Там можете да видите и снимка от екрана, показваща една от страниците. Дизайнът, както съм посочила в поста, е на друг човек, чието име е споменато от г-н Детев, а реализацията на HTML и Flash е направена от мен. HTML версия на сайта предпочитам да не публикувам, след като не е било заплатено за нея.

Г-н Детев, по стила на изказване на този коментар започвам да се съмнявам, че някой е коментирал, подписвайки се с Вашето име. Доколкото Ви познавам, не е във Ваш стил да говорите по подобен, меко казано, заядлив начин, което ме учудва. Смятам, че и двамата с Николай си свършихме работата - външният вид на сайта беше 1:1 със заданието, дадено ни от г-н Търпов, HTML кодът беше оптимизиран максимално както за бързо зареждане, така и за добро позициониране в търсещи машини. Ако идеята на г-н Търпов за външния вид на сайта Ви прилича на ученическа тетрадка, надявам се той да е видял този коментар, който всъщност е предназначен за него. Надявам се поне колегата Николай да е останал удовлетворен от работата си по този проект.

 
на 28 март, 2006 11:17, Anonymous Анонимен каза...

Pomolih vi da ne me namesvate po takuv nachin v tazi istoria. Moeto miasto v neta NE E vuv vashia cheren spisuk. Posochih vi i koordinatite na liceto, koeto e v dunoto na tazi nepriatna istoria. No vie produljavate da me zamesvate. Pri takova uporstvo, chovek lesno moje da izleze ot nervi. Shtom imeto mi produljava da e aktualno bash v rubrika "Моят личен черен списък" konkretiziraite pretenciite si kum men, za da vi otgovoria podobavashto. Ostanaloto vseki moje da si go razkazva kakto nameri za dobre.
Vsichki znaem, che obrazovanieto ni po virtualna kultura e pod vsiaka kritika, zatova samoobiaviavaneto na tozi ili onzi za negov arbitar e nepochteno. Az veche posochih imena na saitove, koito me predstaviat. Shte dobavia, che v onazi istoria sum tursil edinstveno da suzdam na uchenicite si vazmojnost za realna iziava. Uvi, tia ne uspia da se osushtestvi glavno po vasha vina. Kolko puti da povtariam, che ne moga da ubedia priatel, kamo li klient, che nasreshta si ima profesionalen ekip goden da osiguri tekstove na kirilica, vidimi v neta i sred (US) publika, koiato ne e familiarna s tezi fonts...

 
на 28 март, 2006 21:28, Blogger Silvina каза...

Претенции към Вас нямам, след като изяснихте участието си в историята. Отново и за последен път Ви обяснявам, че съм оставила името Ви като корекция на предишния пост, посочвайки, че Вие нямате вина в случая, а сте били само посредник. Причината да го оставям е, за да не остава у читателите на блога съмнение за ролята Ви в историята, особено у онези, които са виждали старата версия на поста. Коментарите Ви пък фигурират като Ваше представяне и доказателство за качеството на Вашата работа, което да може да бъде преценено от читателите. Мисля, че не би било коректно нито към Вас, нито към четящите тук, след като сте били споменат в поста и впоследствие е била направена корекция по Ваша молба, всичко това да бъде заличено без обяснение.

Колкото до кирилицата - надявам се г-н Търпов да се е оправил с нея. В случай, че не е, би трябвало да активира функцията install on demand в своя браузър (тя е активна по подразбиране при стандартна инсталация и повечето потребители в САЩ не би трябвало да имат проблем с това). Тогава, при посещение на сайт на крилица, браузърът сам ще изтегли необходимия encoding и шрифтовете, които да изведат правилно кирилския текст. Тази практика е най-разпространена и се ползва с цел максимално олекотяване на HTML страниците и спазването на стандартите. Друг вариант би бил текст на Flash, под форма на изображение или нещо още по-завъртяно, което би утежнило сайта ненужно и би го направило практически неоткриваем за търсещите машини в Интернет. Това беше, което обясних на г-н Търпов още по време на изработката на сайта, но аз ли криво обяснявах, той ли криво разбра...

Все едно - претенции към г-н Търпов или към Вас нямам. От всички, изброени в този списък, имам някакви искания единствено към г-ца Надя Вълева, но това си е цяла отделна тема и няма общо с нашия спор, така че няма да я засягам тук. На Вас и г-н Търпов пожелавам успехи и повече търпение при работата с уеб разработчици и дизайнери, така че да има разбирателство. ;)

 
на 11 юни, 2006 02:26, Blogger Silvina каза...

Още развитие по въпроса с господата Търпов и Детев: Кирил Търпов се свърза с мен по ICQ и сподели своята гледна точка по въпроса, която смятам, че е редно също да впиша накратко. Според г-н Търпов поръчка за сайт от него не е имало, а тя е била по иницатива на г-н Детев, чието финансиране не е могло да се осъществи. Това е другата гледна точка накратко - ако някой от замесените смята, че не съм я представила точно, моля да ме коригира, ако смята това за нужно.

 
на 14 септември, 2006 20:48, Anonymous Анонимен каза...

Не позволявайте подобни инциденти да се случват и на друг!!
Моля документирайте инцидента на Bradva.com!!

 
на 31 юли, 2007 08:36, Anonymous Анонимен каза...

Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

 
на 31 юли, 2007 08:43, Blogger zandy каза...

Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

 
на 30 април, 2008 15:04, Anonymous Анонимен каза...

Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

 
на 01 май, 2008 01:31, Blogger Silvina каза...

Този коментар бе премахнат от автора.

 

Публикуване на коментар

<< блог